Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

AΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ








Τη δυνατότητα να αλλάξουν την επιλογή σπουδών τους ακόμη και μετά την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν οι φοιτητές, για πρώτη φορά από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με τροπολογία που θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, οι σχολές θα μπορούν να εφαρμόσουν κοινό πρόγραμμα σπουδών στο πρώτο έτος των τμημάτων τους. Έτσι, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται κατευθείαν στο τμήμα, αλλά θα μπορούν μετά το πρώτο έτος να μετακινηθούν σε διαφορετικό τμήμα της ίδιας σχολής.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο φοιτητής που θα επιδιώξει τη μετακίνησή του -π.χ. από το τμήμα Μαθηματικών στο τμήμα Φυσικής- δεν θα χρειάζεται να δώσει εξετάσεις. Αρκεί να το επιτρέπει η σχολή, να υπάρχει κενή θέση και τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις να αρκούν για την εισαγωγή στο νέο τμήμα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κινητικότητα των φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει, επίσης, να καθιερώσει «εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus», καθώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση των φοιτητών όχι μόνο σε ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και σε ομοειδή τμήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Για παράδειγμα, ένα φοιτητής από τη Νομική Αθήνας θα μπορεί να μετακινηθεί στην αντίστοιχη σχολή της Θράκης για να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο σπουδών, με την αναγνώριση των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων.

18 Αυγούστου
Το τελικό σχέδιο νόμου με όλες τις αλλαγές αναμένεται να παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς στις 18 Αυγούστου. Με το άνοιγμα της Βουλής, στις 22 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην ολομέλεια και έως τις 25 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του συστήματος διοίκησης στα ΑΕΙ, από το υπουργείο διαφαίνεται η πρόθεση για αναβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου, καθώς θα έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων, θα χαράσσει την πολιτική για την έρευνα και θα ελέγχει την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο, αλλά θα διατηρήσει τη δυνατότητα να εκλέγει τον πρύτανη. Πρόταση, που συνεχίζει να προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου