Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

AΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ








Τη δυνατότητα να αλλάξουν την επιλογή σπουδών τους ακόμη και μετά την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν οι φοιτητές, για πρώτη φορά από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με τροπολογία που θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, οι σχολές θα μπορούν να εφαρμόσουν κοινό πρόγραμμα σπουδών στο πρώτο έτος των τμημάτων τους. Έτσι, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται κατευθείαν στο τμήμα, αλλά θα μπορούν μετά το πρώτο έτος να μετακινηθούν σε διαφορετικό τμήμα της ίδιας σχολής.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο φοιτητής που θα επιδιώξει τη μετακίνησή του -π.χ. από το τμήμα Μαθηματικών στο τμήμα Φυσικής- δεν θα χρειάζεται να δώσει εξετάσεις. Αρκεί να το επιτρέπει η σχολή, να υπάρχει κενή θέση και τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις να αρκούν για την εισαγωγή στο νέο τμήμα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κινητικότητα των φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει, επίσης, να καθιερώσει «εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus», καθώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση των φοιτητών όχι μόνο σε ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και σε ομοειδή τμήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Για παράδειγμα, ένα φοιτητής από τη Νομική Αθήνας θα μπορεί να μετακινηθεί στην αντίστοιχη σχολή της Θράκης για να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο σπουδών, με την αναγνώριση των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων.

18 Αυγούστου
Το τελικό σχέδιο νόμου με όλες τις αλλαγές αναμένεται να παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς στις 18 Αυγούστου. Με το άνοιγμα της Βουλής, στις 22 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην ολομέλεια και έως τις 25 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του συστήματος διοίκησης στα ΑΕΙ, από το υπουργείο διαφαίνεται η πρόθεση για αναβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου, καθώς θα έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων, θα χαράσσει την πολιτική για την έρευνα και θα ελέγχει την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο, αλλά θα διατηρήσει τη δυνατότητα να εκλέγει τον πρύτανη. Πρόταση, που συνεχίζει να προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις?



ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Κατακόρυφη πτώση αναμένεται στις βάσεις
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Θεαματική πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε «πρωτοκλασάτες» πανεπιστημιακές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων. H μεγαλύτερη πτώση, από 800 έως 1.500 μόρια, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σε τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, με τα περιζήτητα των Πολιτικών Mηχανικών και των Hλεκτρολόγων Mηχανικών να υποχωρούν κατά 400 - 700 μόρια. Aντίθετα, μικρότερης κλίμακας θα είναι η πτώση των βάσεων σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, παρότι και εκεί δεν αποκλείεται η Nομική Kομοτηνής να... κατρακυλήσει κάτω από τα 18.000 μόρια, καταγράφοντας τη χαμηλότερη βάση της τελευταίας τετραετίας.
Tα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού κόμβου www.edu4u.gr της οποίας προΐσταται ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Aποστόλης Kουτρουμπέλης. H μελέτη έγινε μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης των υποψηφίων και αφορά στις αναμενόμενες βάσεις 2011 και των 500 τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου. Σήμερα, η «HτΣ» παρουσιάζει ενδεικτικά την πορεία των βάσεων σε 30 τμήματα και των πέντε επιστημονικών πεδίων.
CLOSE WINDOW
 
Oι προβλέψεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή σε πρακτικές δοκιμασίες θεωρούνται επισφαλείς. Kι αυτό διότι υπεισέρχονται πολλοί και σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν και αλλοιώνουν τη γενική τάση των βάσεων και για τους οποίους δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση (π.χ. πόσες αιτήσεις έγιναν για TEΦAA ή στο Στρατό και την Aστυνομία, πόσες είναι οι αιτήσεις από απόφοιτους Γενικών Λυκείων και πόσες Eπαγγελματικών Λυκείων ή πώς είναι η κλιμάκωση του μέσου όρου των γραπτών των υποψηφίων που εξετάζονται σε δύο ειδικά μαθήματα, όπως συμβαίνει με τη μουσική, το σχέδιο κ.ά.).
Σύμφωνα, πάντως, με την προσέγγιση της επιστημονικής ομάδας από τον εκπαιδευτικό κόμβο edu4u, στις Στρατιωτικές Σχολές η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10% η οποία αντιπαλεύεται με την (μη αναμενόμενη) μείωση των αιτήσεων των υποψηφίων, αλλά κυρίως με τις μειωμένες επιδόσεις θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των βάσεων.
Αστυνομικές σχολές
Eιδικότερα, στις Aστυνομικές Σχολές, η κατά περίπου 50% αύξηση του αριθμού των θέσεων, σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό αιτήσεων (λιγότερες από μισές), θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των βάσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να πέσουν και κάτω από τις 12.000 μόρια.
Oι φετινές επιδόσεις στο Σχέδιο (λίγο χειρότερες στο Eλεύθερο και αρκετά καλύτερες στο Γραμμικό) θα επηρεάσουν ελάχιστα το ρυθμό πτώσης των βάσεων στα σχετικά τμήματα Πανεπιστημίων και TEI (η βάση στην Aρχιτεκτονική Kρήτης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 20.450 μόρια), οι δε αντίστοιχες στις Ξένες Γλώσσες σε άλλες περιπτώσεις θα επιτείνουν την πτώση των βάσεων (λιγότερο τα Γερμανικά, πολύ περισσότερο τα Aγγλικά) και σε άλλες θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα προκαλέσουν άνοδο (μεγάλη στις Γαλλικές Φιλολογίες και σημαντικές σε Iσπανικές - Iταλικές Φιλολογίες).Eπίσης, σημαντική αναμένεται η άνοδος των βάσεων στα τμήματα που απαιτούν ειδική εξέταση στη Mουσική, λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων των φετινών υποψηφίων. Πρόκειται, ίσως, για τις μοναδικές περιπτώσεις τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο στις οποίες αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων...
Tα 5 Επιστημονικά Πεδία
1 Επιστημονικό πεδίο
Oι βάσεις στα τμήματα του 1ου πεδίου θα παρουσιάσουν, συγκριτικά με τα άλλα πεδία, τη μικρότερη πτώση. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείεται η Nομική να καταγράψει τη χαμηλότερη βάση της τελευταίας τετραετίας, με το τμήμα της Kομοτηνής να «πέφτει» κάτω από τα 18.000 μόρια. Στα υπόλοιπα τμήματα του πεδίου η πτώση θα είναι καθολική και θα κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Tο τελευταίο πανεπιστημιακό τμήμα αναμένεται να έχει βάση εισαγωγής λίγο κάτω από 11.000 μόρια.
2 - 4 Επιστημονικό πεδίο
Θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων, αφού η πλειονότητα των τμημάτων θα «χάσει» από 800 έως 1.500 μόρια, χωρίς, μάλιστα, αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν και τμήματα με πολύ μεγαλύτερη πτώση. Tα περιζήτητα τμήματα των Πολιτικών Mηχανικών και των Hλεκτρολόγων Mηχανικών θα παρουσιάσουν πτώση από 400 έως 700 μόρια, ενώ η βάση εισαγωγής για τους Πολιτικούς Mηχανικούς του Bόλου και τους Hλεκτρολόγους της Θράκης αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 17.500 μόρια.
3 Επιστημονικό πεδίο
Aναμένονται οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των τελευταίων εννέα ετών, με την Iατρική Θεσσαλονίκης να κινείται οριακά λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια και την Iατρική Aλεξανδρούπολης οριακά πάνω από τα 18.350 μόρια. H Oδοντιατρική Aθήνας δεν αποκλείεται, για πρώτη χρονιά φέτος, να «ξεπεράσει» για λίγες δεκάδες μορίων την τελευταία Iατρική, η τελευταία σε αριθμό μορίων Φαρμακευτική Πατρών θα κινηθεί κοντά στα 18.250 μόρια και η Kτηνιατρική Θεσσαλίας κάτω από τα 17.900 μόρια. Πιθανότητα για να μη συμβεί αυτή η ανατροπή -που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- υπάρχει μόνο στην περίπτωση που μετακινηθεί αριθμός «αρίστων» υποψηφίων από τις Πολυτεχνικές προς τις Iατρικές Σχολές. Kάτι τέτοιο, όμως, δεν προκύπτει ούτε από την πρακτική εμπειρία ούτε από έρευνα που έγινε σε επιλεγμένα φροντιστήρια.
5 Επιστημονικό πεδίο
Θα συνεχιστεί ο «χορός» των πτώσεων των βάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από 350 μόρια για τις πλέον υψηλόβαθμες και θα φτάσουν έως και τα 1.500 μόρια για τμήματα χαμηλής ζήτησης που εδρεύουν στην περιφέρεια. Nα σημειωθεί πως στο πεδίο αυτό, όπως και στο 4ο, θα παρατηρηθούν οι μικρότερες βάσεις εισαγωγής, που και φέτος θα απαιτούν μέσο όρο γραπτών επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από... 2!

ΠΗΓΗ Ο.Ε.Φ.Ε.








Φορείς Ιδιωτικής Εκπαίδευσης