Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012






Ιδρύθηκε στην Πόλη η πρώτη ένωση Φροντιστών στον Κόσμο, (E.N.E.S – European Network of Education & Support). Πρωτοστάτησαν οι Έλληνες Φροντιστές. Δείτε το αφιέρωμα στο Συνέδριο και στο Παγκόσμιο Φαινόμενο του Θεσμού
 
 
 Στην Κωνσταντινούπολη στις  9 και 10 Μαρτίου 2012 υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικής Υποστήριξης  (E.N.E.S – European Network of Education & Support).
    Οι Εθνικές Αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γερμανία και την Τουρκία έθεσαν τις βάσεις για τη λειτουργία ενός διεθνούς οργανισμού που θα αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενισχυτικής εκπαίδευσής ανά την Ευρώπη.
    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συστάθηκε και λειτουργεί, πλέον, μόνιμη επιτροπή με σκοπό την ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας.
    Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των μαθητών στα φροντιστήρια και τον ξεχωριστό εκπαιδευτικό ρόλο που έχει αποκτήσει ο θεσμός σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
     Εκπρόσωποι των εθνικών ενώσεων από τις Η.Π.Α και την Κορέα που συμμετείχαν στο συνέδριο, ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των φροντιστηρίων στις χώρες τους και επιβεβαίωσαν πως η παράλληλη και πρόσθετη εκπαιδευτική στήριξη αποτελεί, όχι μόνο ένα Ευρωπαϊκό, αλλά ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό γεγονός.
     Στο σημαντικό ρόλο των φροντιστηρίων, στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, αναφέρθηκε και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας.

Tο καταστατικό υπέγραψαν για λογαριασμό των Ελλήνων φροντιστών οι Κώστας Πετρόπουλος, Γιάννης Βαφειαδάκης και Κώστας Αμπατζίδης.

      Πρόεδρος του Δ.Σ της E.N.E.S ανακηρύχθηκε ο κ. Γιώργος  Χατζητέγας και ταμίας ο κ Γιάννης Βαφειαδάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της E.N.E.S (European Network of Education & Support),  το Φροντιστήριο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αποτελεί πρωτοτυπία σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως συχνά αναφέρεται. 

   Edu4u Admin

  πηγη  Edu4u Admin

«Νοικοκύρεμα» στην εκπαίδευση
 
Την πλήρη αναδόμηση των κεντρικών υπηρεσιών, κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης και συγχωνεύσεις διευθύνσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Μείωση, που αγγίζει σχεδόν το 60%, των διοικητικών υπηρεσιών της εκπαίδευσης, προβλέπει πρόταση του υπουργείου Παιδείας -στο πλαίσιο του νόμου για τη συνολική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης- η οποία κατατέθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η αλλαγή αυτή είναι επιβεβλημένη, ώστε η διοίκηση 15.500 σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), 41 ΑΕΙ και 60 ερευνητικών κέντρων, εκατοντάδων δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης, και δια βίου μάθησης, αλλά και η εποπτεία εκατοντάδων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, καθώς και η διοίκηση 230.000 μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται άμεσα στο υπουργείο Παιδείας να προσαρμοστεί στο σύγχρονο περιβάλλον διακυβέρνησης και να γίνει πιο αποτελεσματική, και πιο αποδοτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει:
1 Την πλήρη αναδόμηση των κεντρικών υπηρεσιών με την ένταξη στην κεντρική δομή τριών αυτοτελών Γενικών Γραμματειών, την κατάργηση των 2 από τις 4 Ειδικές Γραμματείες, τον δραστικό περιορισμό των διευθύνσεων από 59 σε 30, των τμημάτων από 212 σε 126 και των ανεξάρτητων γραφείων από 16 σε 3.
2 Τα γραφεία εκπαίδευσης καταργούνται, ενώ οι 116 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργούν υπό ενιαία διεύθυνση. Τα 363 Γραφεία Εκπαίδευσης, Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα 58 Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, τα 58 ΚΕΔΔΥ, τα 79 Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εντάσσονται και λειτουργούν ως υπηρεσίες των Διευθύνσεων σε επίπεδο νομού.
«Νοικοκύρεμα» στην εκπαίδευση
3 Οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις παραμένουν ως βασική διοικητική δομή σε επίπεδο περιφέρειας, με αυξημένες αποκεντρωμένες αρμοδιότητες.
4 Στο υπουργείο Παιδείας, με τις υπαγόμενες σε αυτό Γενικές Γραμματείες έχουμε:
  • τον περιορισμό των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών από 9 σε 4
  • τον περιορισμό των Διευθύνσεων και Τμημάτων από 271 σε 156, με αντίστοιχη μείωση θέσεων «προϊσταμένων» και διοικητικής υποστήριξης.
5 Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης έχουμε:
  • τον περιορισμό των Διευθύνσεων από 116 σε 66
  • την κατάργηση 363 γραφείων και ένταξή τους στις Διευθύνσεις,
  • την υπαγωγή 195 ανεξάρτητων λειτουργιών εντός των διευθύνσεων, στην υπηρεσιακή διάρθρωση κάθε Διεύθυνσης.
Πανελλαδικές, εισακτέοι και νέο λύκειο
Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού
Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων αλλά και η κατάθεση νομοσχεδίου για το νέο λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη.
Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να γίνει σωστός προγραμματισμός για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών, αλλά και να καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων. Επίσης, εκκρεμεί ρύθμιση που έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου για τις θέσεις εισακτέων ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.).
Αναφορικά με το νέο εξεταστικό, το οποίο έχει παρουσιαστεί από την Αννα Διαμαντοπούλου, στηρίζεται στην πρόταση που είχε καταθέσει παλαιότερα ο κ. Μπαμπινιώτης.
Πάντως, απομένουν να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, όπως το αν τελικά θα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι να εξετάζονται την ίδια χρονιά 2 ή και 3 φορές σε πανελλαδικό επίπεδο. «Θέλω να βοηθήσω να περάσουν αυτές οι δύσκολες ώρες και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που θα βοηθήσει τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Παιδείας.



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 2012 - ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
 Βγήκε 12/3/12 (όπως το 2010, και όχι μέσα Απρίλη όπως το 2011) η προκήρυξη για τους υποψηφίους ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013
Θα την βρείτε εδώ
Φέτος η τελευταία ημερομηνία για τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι 30/3
Στις 27/4 θα βγει λίστα από τα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ για τα ελλιπή δικαιολογητικά  τα οποία πρέπει να προσκομιστούν μέχρι 4/5
Στις 17/5 βγαίνει η τελική λίστα των δεκτών για τις ΠΚΕ
Στην σελίδα 53 της προκήρυξης θα βρείτε την λίστα των δικαιολογητικών.

Καλή επιτυχία στους διαγωνιζομένους.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή προκήρυξη υπάρχουν οι παρακάτω αλλαγές: Ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών (περίπου ένα μήνα νωρίτερα).


-Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των υγειονομικών εξετάσεων και συγκεκριμένα οι εργαστηριακές εξετάσεις υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να προσκομίζονται από τους υποψήφιους με δική τους ευθύνη (παράλληλα όσοι το επιθυμούν μπορούν να τις κάνουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία με μέριμνα της Σχολής πρώτης προτίμησης).

-Προκηρύσσονται θέσεις για τη σχολή Ραδιοναυτίλων της Πολεμικής Αεροπορίας.

-Ο αριθμός των θέσεων θα γνωστοποιθεί με νέα συμπληρωματική προκήρυξη, μετά την υπογραφή και δημοσίευση της Κοινής Απόφασης των συναρμοδίων Υπουργείων (αυτό είχε συμβεί για πρώτη φορά πέρυσι και διατηρείται και φέτος).