Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012



Ένταξη υποψηφίων στην Ειδική κατηγορία πολυτέκων τριτέκων
ΘΕΜΑ : Υπαγωγή υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων στην ειδική περίπτωση πολυτέκνων και τριτέκνων
ΣΧΕΤ.: 1) Φ. 252/49254/Β6/02-05-2012 (ΑΔΑ: Β49Ψ9-ΠΓΨ)
          2) Το με αριθμ. Φ.251/ 56458/Β6/18-05-2012 έγγραφό μας
        3) Η με αριθμ. 332/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου                  Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

           
Σε συνέχεια του ανωτέρω (2) σχετικού εγγράφου μας με το οποίο η υπηρεσία μας υπέβαλε ερώτημα στο γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, για τη δυνατότητα υπαγωγής υποψηφίων πολυτέκνων χωρίς πιστοποιητικό της Α.Σ.Π.Ε. σε ειδική περίπτωση και σύμφωνα με την ανωτέρω (3) σχετική γνωμοδότηση, η οποία έγινε αποδεκτή από  την Υπουργό Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με την από 15-06-2012 επισημειωματική πράξη της, σας γνωρίζουμε τα εξής:  
            Τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αλλοδαποί (που πληρούν τους όρους του άρθρου 5 του ν. 3454/2006) οι έχοντες βάσει του πιστοποιητικού οικογενειακής τους κατάστασης άνω των τριών ζώντα τέκνα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της Α.Σ.Π.Ε. για διάφορους λόγους (π.χ. υπέρβαση του ηλικιακού ορίου του πρώτου τέκνου τους), και δεν αποδεικνύουν έτσι την πολυτεκνική τους ιδιότητα, υπάγονται στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων.
Συνεπώς, στις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων, κατά τις οδηγίες του κεφαλαίου Β3 της ανωτέρω (1) σχετικής εγκυκλίου μας (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και σχετικά τροποποιημένη υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό και το ονοματεπώνυμο των ζώντων τέκνων-Υπόδειγμα 2α).
Σημειώνεται ότι για τη διευκόλυνσή σας, όσον αφορά στο θέμα της ένταξης υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον ιστότοποhttp://exams.minedu.gov.gr, στις «Οδηγίες χρήσης» υπάρχουν «Συχνές Ερωτήσεις Ειδικών Περιπτώσεων»  με τις απαντήσεις, που ενημερώνεται συνεχώς (π.χ. Ερώτηση Δ8, ως τυφλοί θεωρούνται αυτοί με ποσοστό αναπηρία άνω του 80%).
                                                                                   
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ


ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ


Εκρηκτικό μείγμα ανατροπής στις βάσεις εισαγωγής
Η μείωση των αριστούχων, η σταθερότητα στις χαμηλές και μεσαίες επιδόσεις, η επιστροφή στις «παραδοσιακές» σχολές, το σύστημα της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων και η επιμονή στις σχολές κοντά στο σπίτι, αναμένεται να κάνουν άνω - κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής.
Κόκκινο κτυπάει η αγωνία των δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα 25 ή την Τρίτη 26/6 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες με τις οποίες οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στα τέλη του μηνός αναμένεται και η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα.
Ανω - κάτω αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των τριών Κατευθύνσεων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο ανάμεσα στις τρεις Κατευθύνσεις αλλά και στις βαθμολογικές κλίμακες της ίδιας Κατεύθυνσης.
Από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά: αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με την περσινή χρονιά (2011), αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση). Μάλιστα, με βάση ένα πολύ μεγάλο δείγμα βαθμολογιών που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται ότι σε αρκετά μαθήματα (ακόμη και σε κάποια που θεωρήθηκαν φέτος δυσκολότερα από πέρυσι) μειώνεται φέτος το ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα 0-4,9 σε σχέση με πέρυσι.

 
ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογιών, τουλάχιστον για τους 50.000 υποψηφίους της Τεχνολογικής και της Θετικής Κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στη Φυσική Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Θετικής που αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα (18-20) φτάνουν περίπου το 11%, ενώ πέρυσι ήταν 13,8%. Στο ίδιο μάθημα το ποσοστό των υποψηφίων (Θετικής Κατεύθυνσης) κάτω από τη βάση αναμένεται να φτάσει φέτος περίπου το 40% - 41%%, ενώ πέρυσι ήταν 41,2%. Και αναφερόμαστε στο μάθημα με τα δυσκολότερα θέματα, για τα οποία μάλιστα ξέσπασε και αρκετός θόρυβος.
Παράλληλα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα σε ποσοστό 2,8%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,04%. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα ποσοστό της τάξης του 72% σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις φετινές επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, που αφορούν βεβαίως και ένα μέρος των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης. Ετσι, ενώ αναμένεται μείωση στο φετινό ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα του 18-20 (Αριστα) από 21,3% πέρυσι σε 18%-19% φέτος, στην κλίμακα βαθμολογίας 0-9,9 αναμένεται να μην υπάρχουν διαφορές.

 
ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. Από τη γενική εικόνα, την οποία συνθέτουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι φέτος η κίνηση των βάσεων, τουλάχιστον στα Επιστημονικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο θα είναι πτωτική. Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ' υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια. Βέβαια, μια πρώτη ισχυρή καθίζηση είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρχει και νέα, μικρή πιθανόν αλλά ορατή, υποχώρηση.
Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγγλικής Φιλολογίας), δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος. Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι δύο πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.
Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις). Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.

 
Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ. Είναι πολύ πιθανό η κίνηση των βάσεων εισαγωγής να μοιάζει φέτος με την κίνηση του ακορντεόν όταν κλείνει: ανέβασμα των «κάτω» κατέβασμα των «πάνω». Φυσικά, πρόκειται για μια κατασκευή που το κύριο υλικό της είναι η δόση των διαβαθμισμένων θεμάτων, που φέτος μάλλον έκανε δυσκολότερο το άριστα και ευκολότερο το να γράψεις κάτι.
Συγκεκριμένα οι εμφανώς χειρότερες επιδόσεις κυρίως στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης, στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας στην οποία συμμετέχουν οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία επιλέγει και ένα τμήμα των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία στα οποία κατευθύνονται οι υποψήφιοι δύο Κατευθύνσεων θα πιέσουν ακόμη λίγο προς τα κάτω τις ήδη συμπιεσμένες από πέρυσι βάσεις εισαγωγής τους. Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής καθώς και τα Πολυτεχνικά τμήματα που αποτελούν τις μικρές ή μεγαλύτερες ναυαρχίδες των τριών Επιστημονικών Πεδίων, δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την πίεση.

 
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. Η πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι πιο ορατή στις περιφερειακές σχολές των παραπάνω Επιστημονικών Πεδίων. Και αυτό, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθεί όπως και πέρυσι μικρότερος αριθμός υποψηφίων από το 2010, το 2009 κ.λπ. αφού καταγράφεται και φέτος με μεγαλύτερη ένταση μια επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν (άρα Αθήνα - Θεσσαλονίκη) λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση.
Θολά είναι τα πράγματα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία των βαθμολογιών δεν δείχνουν με σαφήνεια τη σχέση των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων με τις περσινές. Το πρώτο δείγμα βαθμολογιών έδειχνε χαμηλότερες επιδόσεις από τις φετινές τόσο στην κλίμακα 0-9,9 όσο και στην κλίμακα 18-20. Ωστόσο ένα δεύτερο δείγμα βαθμολογιών έδειξε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα της Θεωρητικής και στις δύο εξεταζόμενες βαθμολογικές κλίμακες. Ως εκ τούτου, στο Πεδίο αυτό είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη.

 
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αλλαγή της συμπεριφοράς χιλιάδων υποψηφίων όσον αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού θα αυξήσει τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα που βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις πολλών τμημάτων τόσο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και περιφερειακών.
Παρ' όλα αυτά, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικοί Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Νομικές και Παιδαγωγικά, μαζί με τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους καθώς σε αυτές εξακολουθεί και στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων υποψηφίωνΙδιαίτερη μάχη θα δοθεί για τις θέσεις εισακτέων των παραπάνω τμημάτων που εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να πολιορκηθούν από χιλιάδες υψηλόβαθμους υποψηφίους.



Εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ότι:
«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, και κατόπιν τηλεφωνημάτων υποψηφίων στην υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε ότι ισχύει η εισαγωγή υποψηφίων στο 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς συμμετοχή σε νέα εξέταση) για τους κατόχους Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερησίων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Ομάδας Β΄ των ετών 2010 ή 2011 για τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών που βρίσκεται στη Γρ. Λαμπράκη 150 – Πειραιά και στα τηλέφωνα:             210-4191296       και            210-4191480       καθώς και στα τηλέφωνα που αναγράφονται στη σχετική προκήρυξη.
Παρακαλούμε η ανακοίνωση αυτή να αποσταλεί στις οικείες Περιφέρειες προς ανάρτηση στον αντίστοιχο πίνακα ανακοινώσεων και να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων καθώς και των Λυκείων, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και να καταθέσουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους. Εφιστούμε την προσοχή στους Διευθυντές των Λυκείων ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους σχετικά με την προκήρυξη».


Βοήθεια στα λύκεια για τα μηχανογραφικά
Σε ετοιμότητα παραμένουν τα λύκεια της χώρας για την υποβολή των μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας, στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται ο διευθυντής ή ο υποδιευθυντής και ο αρμόδιος εκπαιδευτικός (συνήθως με ειδίκευση στην Πληροφορική) για να δέχονται τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους υποψηφίους που θέλουν να υπαχθούν σε ειδική κατηγορία (π.χ. από τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια ή με κοινωνικά κριτήρια). Επίσης, οι υποψήφιοι -στην περίπτωση που δεν έλαβαν έως τώρα ή τον έχασαν- μπορούν να πάρουν έως τότε νέο κωδικό πρόσβασης για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Εύλογα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη τα λύκεια θα λειτουργήσουν με το προσωπικό της εφημερίας, όπως έχουν προγραμματίσει. Οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν την 5η Ιουλίου θα αποζημιωθούν γι’ αυτή τη μέρα για μη χρήση θερινής άδειας. Επίσης, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χθες συνεδρίασε η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Η επιτροπή ασχολήθηκε με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, για το οποίο κατεγράφησαν τρεις γενικές θέσεις: η διόρθωσή του αφού εφαρμοστεί ώστε να φανούν οι ατέλειές του, η διόρθωση προβληματικών σημείων στα οποία υπάρχει συναίνεση υπ. Παιδείας - ΠΟΣΔΕΠ, η πλήρης ανατροπή του.