Τρίτη 22 Μαΐου 2012


Βατή η Έκθεση για την Τέχνη, δύσκολο το δοκίμιο της Αλβελέρ
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΛΛΑ... δοκιμασία με το δοκίμιο της Αρβελέρ
Με στοχαστικό δοκίμιο για δυνατούς λύτες , υπογεγραμμένο από την Ελένη Γλύκα τζη Αρβελέρ, έδωσε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα στις φετινές Πανελλαδικές η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
Το θέμα της Εκθεσης για την προσφορά της Τέχνης στους νέους σήμερα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική επαφή τους με αυτήν ήταν από τα λεγόμενα δουλεμένα θέματα. Αντιθέτως, υποψήφιοι και φιλόλογοι έκριναν ιδιαιτέρως απαιτητικό τόσο το δοκίμιο της Αρβελέρ για το πανανθρώπινο μήνυμα της αρχαιοελληνικής τέχνης όσο και τις ασκήσεις που το συνόδευαν.
Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας παραμένει η μεγάλη παγίδα των Πανελλαδικών ακόμη και με τη σύγχρονη δομή του. Τα τελευταία χρόνια π παραδοσιακή Εκθεση έχει αντικατασταθεί με μίγμα γραμματολογικών και συντακτικών ασκήσεων και κειμένου ελεύθερης ανάπτυξης, μεταθέτοντας το βαθμολογικό βάρος του μαθήματος στο πρώτο μέρος (60 μονάδες είναι το άριστα για τις ασκήσεις και 40 μονάδες για την Εκθεση). Ο λόγος του κειμένου είναι σύνθετος, αλλά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου μαθήματος , σχολίασε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ). Σύμφωνα με τους φιλολόγους, επειδή πρόκειται για στοχαστικό δοκίμιο, η συμπύκνωση του κειμένου στην περίληψη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές .
Απαιτητική έκρινε η ΠΕΦ την άσκηση Β4, επισημαίνοντας ότι οι μαθητές έπρεπε να προσέξουν τη σύνθετη μετατροπή της δεύτερης φράσης από ενεργητική σε παθητική σύνταξη , ενώ αντίθετα η άσκηση Β3α και β για την αναζήτηση συνωνύμων και αντωνύμων δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες . Χωρίς προβλήματα Για τα ζητούμενα του θέματος της Εκθεσης η ΠΕΦ σχολίασε ότι ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια , ενώ η Τέχνη είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζουν οι υποψήφιοι αφού διδάσκεται ήδη από το Γυμνάσιο.
Η πρεμιέρα των Πανελλαδικών κύλησε χωρίς προβλήματα, πλην της καθυστέρησης που δημιουργήθηκε σε μεγάλα εξεταστικά κέντρα, όπου εξαιτίας του πλήθους των υποψηφίων γονάτισαν τα φωτοτυπικά.
Ταλαιπωρήθηκαν επίσης οι υποψήφιοι σε εξεταστικό κέντρο της Κορίνθου. Υποψήφιοι και φιλόλογοι έκριναν ιδιαιτέρως απαιτητικό το δοκίμιο για το πανανθρώπινο μήνυμα τπς αρχαιοελληνικής τέχνπς και τις ασκήσεις που το συνόδευαν, όπου έγινε διεξοδικός ελεγχος για να διαπιστωθεί τελικώς ότι δεν ήταν ακριβής καταγγελία για προετοιμασία υποκλοπής με τη χρήση ακουστικού.
Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων συνεχίζονται αύριο με τα τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία), εκ των οποίων κάθε υποψήφιος επιλέγει ένα. Το υπουργείο Παιδείας εκκρεμεί να ανακοινώσει, και σύμφωνα με την υπουργό Ευφροσύνη Κιάου θα το κάνει αύριο, τις τροποποιήσεις που επιβάλλονται από τις εμβόλιμες βουλευτικές εκλογές στο πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων και των επαναληπτικών εξετάσεων.
Οπως έχει προαναγγείλει η κ. Κιάου, το πιθανότερο είναι να μετατεθούν νωρίτερα οι εξετάσεις των Αγγλικών και να διεξαχθούν στις 15 αντί στις 16 Ιουνίου.
Ολα θα έχουν ολοεληρωθεί μέχρι τελος Ιουνίου , επανελαβε χθες η υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε εξεταστικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου